Barn utvikles fortere enn hva man tror og når man stopper opp og reflekterer over dette så kan barnet allerede rulle rundt, le av sanger og leker og har begynt å spise ordentlig mat. Barn utvikles heletiden så nyt hver eneste øyeblikk.
Hvamer.
Hverdagsrutiner for små barn
Når barnet er rundt tre til fire måneder gammelt bruker foreldrene å føle at situasjonen begynner å bli stabil og at man har fått litt rutiner i hverdagen. Barnet spiser og sover til faste tider og dere vet omtrent når det kan være på tide med en hvil. Liver blir lett ensformig ut fra foreldrenes perspektiv, men barnet barnet trenger egentlig ikke noe mer variasjon eller ekstra stimuli under denne perioden. Babysvømming, babyyoga og andre aktiviteter til all ære, men dette er egentlig ikke noe barnet behøver. Aktiviteten gjør jo tross alt at du som forelder blir glad og det er jo noe som alltid kommer barnet til gode. Det er heller ingen hemmelighet at barn har godt av og se og høre andre barn. Det er viktig å huske på at alle barn har ulik følsomhet for lyd og stimuli, så det er da dere som foreldre som må være lydhøre og forstå de signalene barnet sender.
Barnets motoriske utvikling
Barnets motorikk begynner etter tredje måneden og utvikles i større grad og man begynner og se tidlige forandringer i barnets bevegelsesmønster. Gripefunksjonen har nå blitt mer bevisst og målrettet. Grepet er fokusert til de tre ytterste fingrene på hånde fordi tommel og pekefinger ikke samarbeider helt enda. Munnen er det viktigste redskapet hos barnet for å bli kjent med omgivelsene, men det har ikke helt enda fått motorikken til å klare å putte noe i munnen. Ofte kan barnet nå holde opp hodet uten støtte når det blir båret rundt. Barnet kan også selv rulle fra side til rygg og omvendt.
Rundt den fjerde måneden kan også barnet skille mellom foreldrene og andre mennesker. Synet, både skarpsynet og fargesynet er nå fullt utviklet om er på samme niva som hos en voksen. Øynene kan nå flyttes fra side til side uten at barnet trenger å vri på hode. Stemmen begynner også å brukes mer aktivt for å få kontakt og barnet søker nå aktivt etter lydkilder.
Femte måneden
Når barnet nærmer jeg den femte måneden kan det ofte bevisst holde i ting med hendene. Barnet klarer nå å undersøke ting med munnen og skal enten tygge eller suge på alt. De kan også ta imot seg selv med mena om man legger de forsiktig mot et underlag. Gjennomsnittsbarnet ved fem måneders alder veier drøyt syv kilo og er 66 cm høy. Barnet har antagelig lært seg hvordan det skal snu seg fra siden til rygg og fra siden over på magen. Den neste store utviklingssteget er å lære seg å rulle helt rundt fra rygg til mage, hvilket bruker å være lettere enn det motsatte fra mange til rygg. Leker som ved fem måneders alder bruker å bli interessante og morsomme er borte-tittit leker og noe mange barn syns er morsomt ved denne alderen er å se sitt egen speilbilde. Dette kan lokke frem mye latter hos både barn og foreldre.
Sjette måneden
Ved knappe seks månedens alder kan barnet ofte snu seg på egenhånd fra mage til rygg, det kan også sitte selv og ser etter leker. Det har fortsatt dårlig fingermotorikk, men begynner å få kontroll på tomlene. Barnet kan selv flytte på ting fra den ene hånden til den andre og har nå lært seg å kontrollere håndens bevegelser såpass mye at den kan gripe og slippe ting. Det å kaste alt i gulvet gang på gang for å få foreldrene til å plukke det opp igjen er ofte en veldig populær lek. Lekene bankes og så gjerne opp ned mot bod eller gulv, og jo mer lyd det lager desto morsommere. Barnet begynner nå også å forflytte seg gjennom å ake seg fremover på baken.
Rundt den sjette måneden kommer også de første tennene uansett om dette kan variere fra barn til barn. Det finns også noen få barn som blir født med tender og det finns de som ikke får en eneste tann for etter de har fylte ett år. Det er nå vanlig å gi barnet små smaksporsjoner av vanlig mat enn bare brystmelk, og å trappe ned ammingen. Overgangen til annen mat er en stor omstilling for barnet og kan vekke en følelse av separasjon. Dette kan man merke gjennom et endret sove- og spisevaner eller almen oppførsel.
Samspill og følelser
Nå kan barnet i høyere grad skille på seg selv og andre og kan samarbeide med foreldrene på en helt annen måte enn tidligere. De strekker endelig ut hendene for å bli løftet opp, og snakker tydeligere for å vise hva han eller hun vil. Et smil fra barnet er ikke lenger bare en sosialt betinget bevegelse, men et utrykk for velbehag og glede. Også barnets minne blir bedre om det kan normalt huske ting opp mot to uker bakover i tiden.
Barnet kan nå reagere på lyder gjennom å bli redd eller glad ut i fra situasjonen og sinnsstemningen. De kan også skille mellom kjente og ukjente mennesker, noe som kan være veldig følelsesladet opplevelse for barnet.