Babyshower er en populær tradisjon i store deler av verden. Utgangstanken med en babyshower var att mammaer skulle samles for å dele av sine erfaringer og kunnskap rundt hvordan det er å være mamma.
Fra begynnelsen var babyshowers noe som ble gjort når familiens første barn skulle fødes og vanligvis var det bare kvinner som var med på det. I dag er ofte også mannen med og det er også vanlig at man har flere babyshowers iblant også for samme barn.
Hva er en babyshower?
Fra begynnelsen var meningen med en babyshower at den kommende mammaen skulle lært opp i hvordan det er å være mamma. I dag er det mer ett tilfelle der man treffes med alle venninner før det nye livet med bleieskift, amming og søvnløse netter begynner.
Ofte handler en babyshower om å overøse mammaen med presanger. Det er dette ”shower” betyr, at mammaen skal ”dusjes” over av gaver. Presangene åpnes så under høytidelige former når alle sitter samlet. Å gi presanger før barnet er født kan føles litt rart ettersom man tradisjonelt sett i Norge ikke gir presanger før etter fødselen, da det kan anses som uheldig å gi gaver i forkant.
Babyshoweren arrangeres og holdes vanligvis hos og av en nær venn, søster eller annen nærstående. Dette er på grunn av at det ikke skal se ut som en at planleggingen av en babyshower er i gang. En babyshower må ikke være en overraskelsesfest, det er helt greit å rådføre seg med den kommende mammaen om en passende dato og lignende. Det hadde jo vært litt dung å sendt ut innbydelser også viser det seg at hovedpersoner ikke kan komme.
Vanligvis holdes en babyshower i slutten av graviditeten, når det er 1 til 2 måneder igjen av graviditeten. Når man har det er ikke så viktig, men en stor mammamage gjør så det hele blir litt mer ekte. Blir babyshoweren forsinket av ulike årsaker eller om barnet fødes tidlig så får barnet selvfølgelig være med på festen.
Hvem skal man invitere på en babyshower?
Om det er du som skal anordne en babyshower, så har du sikkert visse tanker om hvem som skal komma. Tradisjonelt sett så var det bare kvinner som deltok på en babyshower, da var tanken att dette skulle være ett tilfelle da man utvekslet kunnskap og erfarenheter rundt morskapet videre til den uerfarne og kommende mammaen.
I dag har dette dog forandret seg og alle kan være med på en babyshower. I dag er det ikke uvanlig att også den kommende pappaen og andra menn er med på tilstelningen. Dette gjør man akkurat som man selv vil med. Står du for innbydelsene til babyshoweren kan det være luft å stemme av med den kommende mammaen så man ikke byr noen som hun virkelig ikke vil skal komme. Ofte inviterer man inne både venner og familie og iblant arbeidskamerater.
Hvordan går en babyshower til?
Det finns mange regner for hvordan en babyshower skal gå til. Vil man så kan et tema på arrangementet hjelpe for å knytte alt sammen. På en babyshower byr man ofte på mat og drikke, men sjeldent en helt middag. Et tips kan være å lage en lunch eller brunch. Andre alternativer er en piknik i parken om været tillater det eller hvorfor ikke bare treffes et sted for en god hotellfrokost.
Send gjerne ut innbydelser noen uker før slik at alle kan komme, samt at de inviterte rekker å kjøpe den perfekte gaven. Bortsett fra det sosiale og å feire den kommende mammaen så er det gaveåpningen som står i fokus på en babyshower.
En baby shower kan holder både før og ettet at barnet er født. Vanligst er likevel å ha det under de siste månedene av graviditeten. Om babyshoweren holdes etter barent er født så bruker også barnet å være med, hvor barnet havner i sentrum og en fordel med det er at man enkelt kan kjøpe presanger til barnet som skal være kjønnsnøytrale – om du ikke allerede vet kjønnet.
Leker og aktiviteter på en babyshower
En babyshower er ikke helt komplett uten att man har en del leker eller aktiviteter. Det kan da være gøy å kjøpe noen symbolske priser til vinnerne. Her får du noen tips på aktiviteter til din babyshower:
Gjett når fødselsdatoen blir.
Par sammen kjendiser med navn på deres nyfødte barn (alternativt med foto).
Gjett barnets fødsels- lengde og vekt.
Quiz med barnespørsmål.
Sett halen på grisen (alternativt smokken på babyen).
La alle ta med et bilde av seg selv som liten – så skal alle gjette hvem som er hvem.
Baby bingo.
Designe egne babyklær med hjelp av tekstilfarge.
Gjett magens størrelse gjennom å klippe en bit snøre eller garn – hvem kommer nærmet?
Les opp eller spør den kommende mammaen hva hun egentlig vet om babyer.
Sist men ikke minst må vi anbefale ”Gjett bæsjen i bleia”. Leken er ikke så ekkel som det høres ut, uansett om resultatet ser veldig ekte ut. Før leken trenger du 3 bleier og 3 ulike sjokoladebiter. Smelt sjokolader og og smør hver sjokolade ut i hver sin bleie. Skriv ned et antall sjokolademerker på en lapp men ikke de tre du har brukt, så lar du alle gjestene gjette hvilken sjokolade som ligger i hvilken bleie.
Presanger i en babyshower
Gjestene har ofte med både store og små presanger til den kommende mammaen. Typiske gaver er bleier, tåteklasker, tallerkener og bestikk til barnet eller leker. Leker og andre mer praktiske, morsomme og moderne ting til barn under ett år finner du på Babyhjälp.se SHOP. Andre ting som blir satt pris på er eksempelvis klassiske barnebøker, eksklusive hudkremer eller barneklær.
Praktiske og vanlige presanger er også baby Call, sengetøy, baby gym eller en badebalje med termometer og bade leker. Vil du ikke vi noe praktisk så kan du gi noe som eksempelvis en middag laget av deg! Alle foreldre vet hvor slitsomt det kan være når man ikke får sovet om natten og lange dager med lek og gråt om hverandre. Det siste man da vil måtte tenke på er matlaging, en ide er at alle gjestene kan ta én middag hver i uka på rundgang de første månedene.
Vanlig ifølge den amerikanske tradisjonen er også at man gir en bleiekake, noe som er både morsomt og nødvendig.
Veronica forteller om sin babyshower:
Når vi hadde vår babyshower valgte vi å holde en babybrunsh for våre nærmeste venner. Vi møttes kl. 11 og hadde tradisjonelle leker og gaveåpning. Vi spiste egg og bacon, pai og salat for så å avslutte med en veldig god kake. Til alt dette lagde vi masse forskjellige alkoholfrie cocktails. Temaet var kosebamse, så alle gjestene tok med hver sin favorittbamse fra barndommen, og nesten alle hadde favorittbamsen sin fortsatt!