I begynnelsen anbefaler man at spebarn bare skal få brystmelk om dette er mulig. Dette er for å sikre at barnet får i seg en bra og næringsrik kost.
WHO anbefaler att man ammer barnet sitt under de første seks månedene. Det eneste man i starten trenger å komplettere med er D-vitamin dråper, som gis fra cirka én måneds alder.
Under finner du mer informasjon om brystmelk og morsmelkerstatning:
Brystmelk
Det finns mange fordeler med amming og brystmelk, så derfor anbefales det att man under barnet første seks måneder kun skal gi den brystmelk. Dette er fordi barnet med all sikkerhet skal få i seg alle de næringsstoffene som den trenger for utviklingen. Den første melken som kommer fra mammaens bryst etter fødselen blir kalt for råmelk eller colostrum. Denne råmelken er ekstra rik på antistoffer og celler som kan bekjempe bakterier, noe som er veldig viktig for spebarnet å få i seg.
Hvor ofte og hvor lenge man ammer varierer veldig mye, men normalt sett gir man så lenge barnet får i seg nok mat og holder seg mett. Under den første tiden bør du la babyen suge så ofte som mulig på brystet for at melken skal renne skikkelig. Babyer er ulike og noen ammer i flere timer av gangen imens andre nøyer seg med tjue minutter av gangen. Den beste måten å avgjøre om barnet får i seg rett mengde næring er gjennom å se etter så barnet følger den normale vektøkningskurven. Går barnet opp i vekt så spiser den nok. Man bør også legge merke til at barnet et par dager etter fødselen tisser oftere enn det første døgnet.
I starten av ammingen kommer det en tynnere melk for å slukke tørsten og så kommer det etterhvert en fetere og mer næringsrik melk for mettheten. Det er derfor viktig at barnet får suge så lenge det vil slik at den også får i seg den mest næringsrike melken. For att melkeproduksjonen skal bli omtrent like stor i begge brystene er det bra om du lar barnet amme annenhver gang på hvert bryst. Se også til så barnet raper godt etter at det er ferdig med å spise, da minsker risikoen for urolig mage og søvnen blir bedre. Invester gjerne også i en ammepute for å få ordentlig støtte til ammingen slik at du unngår å få vondt i nakken eller skuldrene. Når barnet er cirka fire måneder gammelt så trengs det egentlig ikke et måltid om natten lenger for å få i barnet nok næring. Vend barnet langsomt til ett nytt måltidsmønster, allerede etter 3-4netter med nye rutiner vil barnet søvnmønster forandres.
Når du ammer er det viktig att også du ikke gjemmer å spise ordentlig. Les mer og få fordypende informasjon om å amme.
Morsmelkerstatning
Om man ikke kan amme barnet sitt eller om man ikke har nok melk i brystene for at barnet skal bli mett så kan man enten gi morsmelkerstatning isteden for brystmelk, eller så kan man også bare komplettere med dette. Spør om råd hos fastlege eller på book inn en kontrolltime på helsestasjonen før du begynner med morsmelkerstatning på egenhånd slik at man kan finne ut hva årsaken til at barnet ditt ikke får i seg nok næring gjennom brystet.
Morsmelkerstatning er vanligvis kumelk som er blitt anpasset spebarns behov. Sammenlignet med vanlig melk så inneholder den blant annet mindre protein og mer jern. Konsentrasjonen av vitaminer og mineraler som brukes for i erstatningene er til og med høyere enn i brystmelken fordi kroppen da ikke like lett kan ta opp alle næringsstoffene. I dag finns det også melkeerstatning for de barna som ikke tåler melk (laktose) som da isteden er basert på vegetabilske komponenter slik som soja.
Bruker du morsmelkerstatning som kun som et komplement er det viktig at du gir brystet først slik at morsmelk produksjonen fortsetter å stimuleres. Dersom du slutter helt å amme, om så bare en kort periode kan det bli vanskelig å komme i gang igjen. Tenk også på at om du i begynnelsen før du er helt trygg på ammingen og gir flaske til barnet så finnes det en risiko for at barnet begynner å suge feil når den får brystet igjen, på grunn av at sugeteknikken er litt annerledes.
Vann fra kranen
Fremfor alt for et spebarn er det farlig å få i seg for høye verdier med forurensede- og kjemiske stoff som kan finnes i vanlig vann hjemme. Varmt vann fra springen skal derfor ikke drikkes eller brukes til matlagning, heller aldri varmt eller lunket vann direkte ut av kranen for å blande ut morsmelkerstatning. Det er det bedre å bruke kaldt vann som du varmer opp i et vannbad eller i en kasserolle. Har vannet vært stillestående i vannledningene under en lengere tid, eksempelvis over natten så bør du la det renne en stund før du tar vann. Er du ute og reiser og usikker på vannkvaliteten der du befinner deg bør du alltid koke vannet før du bruker det.
Caroline forteller:
Når vår sønn Theo var liten så kokte vi hver morgen opp vann i en vannkoker som vi så helte over i en mugge. Vannet ble raskt romtemperert hvilket er perfekt temperatur for å blande erstatningen i resten av dagen.
Generelt om kosthold og næring den første tiden
Brystmelk er den eneste som barnet egentlig trenger den første tiden foruten D-vitamin dråper som man gir fra omtrent fire ukers alder. Disse skal gis hele året og det skal helst ikke være noe opphold gjennom sommermånedene. Anbefalt inntak av vitamin D for spebarn er på 10 mikrogram per dag, hvilket normal ikke dekkes av maten. Tilskuddet bør man fortsette med til barnet er fylt to år. Tidligere tog barn i Norge AD-dråper isteden for D-vitamin dråper, men senere forskning viser at norske barn ikke har noe behov for ekstra A-vitaminer i kosten.
Ammes barnet ordentlig så trenger ikke barnet noe vann å drikke for å slukke tørsten, ikke engang i tropiske strøk. Dere kan så klart amme barnet så lenge dere vil, men normalt sett bruker man å kombinere med annen mat ved seks måneders alder. Barnet er i mer aktivitet enn tidligere og kan derfor trenge mat for å dekke barnets nye energi- og næringsbehov. Om barnet er klar for det er det bra å begynne så smått med smaksprøver av puréer og grønnsaker allerede ved fyllte fire måneders alder. Smaksløkene er till for at barnet langsomt skal smake på ulike produkter og venne seg til å bli matet med skje. I avsnittet om kosthold for barn mellom 6 måneder og 1 år finner du mer om smaksløkene.