Sol og varme kan være urovekkende for det lille barnet da det er følsomt for varme og minsker raskt væske. Barn under ett år skal aldri utsettes for direkte sollys. Midt på dagen, mellom klokka 11 og 15 er solen som sterkest. Beskytt baren mot solen med solhatt og luftige, lyse bomullsklær med lange armer og ben når de er ute i solen.
Små barn svetter ikke på samme måte som voksne og de kan heller ikke regulere kroppstemperaturen like effektivt som oss. Barn svettekjertler er ikke fullt utviklet for i puberteten. Mer små barn utsettes for varme så svetter de isteden med hele huden og de mister derfor raskt væske. Derfor vær forsiktig med hvor mye sol du utsetter barnet ditt for.
Spebarn og små barns hud er også tynnere enn hos voksne og pigmentdannelsen er ikke ferdigutviklet for å kunne beskytte huden mot solens UV-stråler. Dette gjør at små barn letter brenner seg i solen. Husk at sol- og brannskader som inntreffer i barneårene kan lede til hudkreft senere i livet. Vær derfor veldig forsiktig og pass på så ikke barnets hud blir rød eller bendt.
Hva skjer når barnet blir varmt
Når barnet blir varmt så utvides blodårene i huden og det blir mindre blod ute i kroppen. Dette leder til at barnet rammes av blodtrykksfall og sirkulasjonssystemet kollapser. I bilder skjer det fra tid til annen på grunn av at temperaturen stiger veldig raskt. Du bør derfor aldri sette igjen et barn alene i bilen, ikke engang for bare en kort stund.
Ett barn som ser trøtt, varm og rød ut trenger å avkjøles raskt. Den beste måten å kjøre dette på er å kle av barnet og legge det i et svalt rom. Gi barnet gjerne noe kaldt å drikke, helst vann. Bade barnet i lunket vann og vift med en avis eller noe lignende for å gi luft. Blir du urolig eller om barnet ser ut til å være veldig medtagen, svimmel eller mister bevisstheten skal du umiddelbart kontakte legevakt eller ambulanse.
Solkrems tips
Hvor mye solkrem skal man bruke? For et barn et det passe med tre teskjeer solkrem, for voksne skal det være omtrent dobbelt så mye.
SPF Spf bør være minst 30 for barn som er i solen i Norge, og 50 om dere skal utenlands.
UVA-sirkelen Om det er en liten sirkel rundt teksten UVA betyr det at UVA beskyttelsen er minst 1/3 av UVB-beskyttelsen.
UVA og UVB
To ulike typer av UV-stråler påvirker oss når vi treffes av sollyset, UVA og UVB.
UVA-stråler: Disse går djupt ned i underhuden, der det dannes frie radikaler som bryter ned kollagen og elastin i huden. Resultatet blir att huden aldres for tidlig og blir slapp og rynkete.
UVB-stråler: Det er disse strålene som brenner oss og går ned i overhuden. UVB-strålene gjør huden rød og gjentatte sol-/brannskader i barndommen leder til en utvikling av flere hudkreftformer der melanom er farligst.
Observer att små barn ikke kan skapa D-vitamin av sollyset og de trenger derfor sina D-vitamin dråper også på sommeren.
Solbeskyttelse
Spedbarn skal aldri være i solen. Beskytt dem med solhatter. Parasoller og klær med lange armer og ben. Husk at soler tar også i skyggen så vær forsiktig med hvor du plasserer vognen. Solen er som sterkest midt på dagen klokken 11 til 15 så da bør du være ekstra forsiktig. Spebarn og barn under ett år skal helst ikke smøres inn med solkrem da disse inneholder kjemikalier som ikke er bra for barnets hud. Unngå alltid solkremer som inneholder zinkoxid. Rådfør deg på apoteket før du kjøper solkrem til små barn.
Når barnet blir eldre skal du tenke på å smøre inn både mer og oftere enn hva du tror er nødvendig. Bruk minst tre teskjeer med solkrem på barnets kropp og ansikt. Tenk på å smøre inn barnet minst 20 min før dere går ut i solen for at solkremen skal få full effekt.
Å tenke på ved sol og varme
Små barn kan ikke danne D-vitamin fra sollyset og trenger derfor å ta D-vitamin dråper også om sommeren.
Vann beskytter ikke mot solen, stålene reflekteres i både vann og sand og blir rundt 20% sterkere.
Ikke bruk solkrem regnet for voksne på små barn da disse inneholder kjemikalier som zinkoxid og titandioxid.
Barn under ett år skal helst ikke utsettes for direkte sollys i det heletatt og du bør ikke bruke solkremer.
Vanlige klær bruker regnes som solfaktor 20-30, imens tynne klær bare har en solfaktor på rundt 7.
Solbeskyttelsestips
Klær beskytter godt mot solen, men visse klær slipper gjennom mer sollys enn du tror. For å teste hvor mye sol stoffet slipper gjennom hold det opp mot en lampe. Om det lyser gjennom så slippes også sollysets stråler gjennom.