Når man har en navnefest eller en navngivning så har barnet allerede fått et navn som er registrert hos skatteverket, men som dere uansett vil feire. Navnefest er noe som man ofte har isteden for en dåp for å oppmerksomme barnet og på en lite høytidelig måte å gi barnet ens navn.
En navnefest kan ha ulike karakterer, men ofte holdes det veldig enkelt, for alle nære og kjære. Man byr på enkel mat og drikke samt har en stund det man fokuserer på barnet. Under denne stunden kan man lese dikt, utbringe en skål for barnet og dens navn. Det kan være morsomt å fortelle for alle hvordan barnet har fått navnet og hvorfor akkurat dere falt på det dere valgte. Andre tips kan være å fortelle om navnets historie eller hva det står for.
En morsom måte å utføre selve navneseremonien er at alle synger sammen for barnet. Dette kan gjøre være barnesanger som barnet liker. Det er jo tross alt barnets dag. Et alternativ til å helle vann på hodet som det gjøres i en dåp, er å ta et hånd eller fotavtrykk og sette dette i albumet til barnet. Noe morsomt for fremtiden kan også være at alle skriver en liten tekst eller hilsen til barnet som så settes i et album om barnet.
Lenger ned kan du lese mer om:
– Fadder ved navnefest
– Presenter på navnefest
– Leker og aktiviteter
– Innbydelser
Fadder vid navnefest/ navneseremoni
Ved en dåp får barnet vanligvis en fadder eller en gudmor/gudfar, hvilket man selvsagt også kan utse på en navnefest. Det bør tilkjennes hvem som blir barnets fadder under en høytidelig stund under navnefesten, men spør for sikkerhets skyld personen i forveg slik at det ikke blir noen misforståelser under selve feiringen. For de fleste er det en ære å bli spurt, men for andre kan de synes det fører med seg for mange forpliktelser og ansvar de kanskje ikke er forberedt på. Fadderen eller fadderne er jo tross alt den eller de som skal ta hånd om barnet dersom noe skulle skje med foreldrene.
Presanger ved navnefest/ navneseremoni.
Akkurat som vet en dåp er det vanlig at man gir presanger til barnet ved navnefesten. Ofte er det noe som kan være et minne for barnet senere i livet. Eksempel på dette kan være minnesskjeder, sølvsparegriser, lysestaker mm. Det er også vanlig at barnet får litt økonomisk bidrag som en startkapital i livet. Gips til å gjøre avstøpninger av barnets hånd eller fot er også morsomt å få, se flere presangtips. Leker og andre mer praktiske, morsomme og moderne ting er heller ikke uvanlig at man gir.
Tips! Lag en ønskeliste til barnet og del den med alle gjestene. Da kan de enkelt kjøpe de tingene som barnet (foreldrene) ønsker seg til barnet og som dere og barnet virkelig vil ha.
Kalle forteller:
Vi begynte med å fortelle hva barnet skulle hete og hvorfor. Vi spilte så en barnesang der alle sang med og presenterte så gudforeldre. VI hadde så en liten seremoni der vi holdte vann på hodet hans og avsluttet det hele med å slippe ballonger.
Sysselsetting under navnefesten
Ofte kan man være bra å ha noen form for sysselsetting for å underholde gjestene under navnefesten. Det er kanskje mange som aldri har truffet hverandre før. En så enkel sak som en quiz kan lette på stemningen. Det trenger ikke å ta lang tid og spørsmålene kan jo handle om barnet. Hvor tung og lang var barnet når det fødtes? Hvilken dato var termin? Hvilket stjernetegn? Hva betyr navnet? og så videre?
Andre tips kan være å ha en gjestebok eller en ”mine venner” bok som ligger på bordet under festen. Alle gjestene kan fylle i noe koselig om barnet som barnet senere får.
I dag er det også populært med et såkalt dåps tre. Om man bor i et hus fungerer dette utmerket, ellers kan det bli vanskelig. Det hele går ut på at man får et tre som plantes i barnets navn og din dess minne. Det hele blir en seremonis hendelse i seg selv og treet finnes der hele barnets oppvekst.
Innbydelse til navnefesten/ navngivningen
Hvordan man gjør innbydelsene til navnefesten er ulik. Skal man bare be de aller nærmeste, kanskje det holder med at man sier ifra når man treffes eller ringer og ber de inn et par uker i forvei. Det kan dog være fint med en formell innbydelse til et slikt tilfelle. Det finns mange sider på nettet der man kan bestille innbydelseskort med personlig preg.
Hva skal man skrive på innbydelsen? Det trenger ikke være så merkverdig. Viktigst er at all nødvendig informasjon kommer med som Hva som skal feirer, hvor, når, hvilken dag, hva bys det på (så gjestene vet om man skal spise i forveien), når skal man svare om man kommer eller ikke?. Så kan man også avhengig av situasjonen inkludere veibeskrivelse samt ønskeliste til babyen om det føles rett. Et eksempel på kort kunne være:
Barnedåp
Å døpes innebærer at man lover at gud er med under alle livets dager, uansett hva som skjer. Mange ikke kristne velger å ikke døpe barna sine da de syns at tro er noe som baret selv skal ta stilling til. Andre ikke troende døper likevel barna sine fordi de syns det er en fin tradisjon de vil føre videre. Les mer om barnedåp.