Doula er ett fenomen som har vokst frem sterkere med årene. Ordet "doula" kommer fra gresk og oversettes omtrent som "kvinne som gir omsorg". Doulaens oppgave er å dele erfaringer av fødsler og er trent til å gi støtte og informasjon til de kommende foreldrene.
At kvinner med stor erfaring fra graviditet og fødsler hjelper andre kvinner som føder barn er en gammel skikk. Langt tilbake i tiden var det en selvfølge av flere ulike kvinner var med når tiden var inne for den gravide kvinnen å føde for å dele sin erfaring, gi styrke og ro, samt hjelpe til med praktiske kunnskaper. Å få hjelp av en doula er derfor knyttet til en svært gammel kvinnetradisjon.
Doula – Hva er en doula?
Doula er en kvinne som selv har erfaring av å føde barn og som har erfaring av å støtte andre foreldre før, under og etter fødselen. Doulaen har ikke noe medisinsk ansvar og har normalt ikke en medisinsk utdanning. En doula gir derfor heller ingen medisinske råd eller tar noen medisinske beslutninger. En doulas primære oppgave er å gi de kommende foreldrene en så positiv opplevelse av fødselen som mulig. Studier viser at foreldre som har hatt støtte av en doula er mer delaktige i fødselen og føler seg mer tilfreds med opplevelsen.
En doula erstatter eller tar ikke en partners plass, men er det for å løfte frem og styrke dens rolle som den fremste støtte for kvinnen. En god doula deler sine erfaringer og styrker partneren og kvinnen sammen som et team.
Doulaeffekten – Fordeler med en doula
Ifølge studier så har en doula flere positive effekter:
Antallet keisersnitt minsker med 50%
Fødselens lengde minsker med 25%
Behovet av medisinsk smertelindring minsker med 30%
Ønsket etter ryggbedøvelse minsker med 60%
Å føde med en doula
Velger du å gå gjennom fødselen med en støtte av en doula så går dere vanligvis gjennom tre ulike steg: Før fødselen, under fødselen og etter fødselen.
Doulaens rolle før fødselen
Ofte begynner doulaens rolle med et prøve-om-det-funker møte. Dette koster vanligvis ingenting og meningen med møtet er at den kommende mammaen og eventuell partner skal finne ut om kjemien stemmer. Dette første møte med doulaen skjer vanligvis mellom uke 30 og 32 i graviditeten. Ofte skjer det første møtet med doulaen hjemme for de kommende foreldrene, men om det føles bedre så går det like bra å treffes på en kafé eller i en park for eksempel. Dere snakker om følelser, tanker og forventninger dere har til dels på fødselssituasjonen og dels på den doulaen dere velger. Det er viktig at dere virkelig ”klikker bra” og at du som kommende mor virkelig føler at doulaen kan roe deg ned og gi deg den støtten du trenger.
Doulaens rolle under fødselen
En doula er med under hele fødselen og støtter og sikkerhetsstiller at dere får alt slik dere ønsker det. Når tiden er inne for fødsel ringer du din doula som møter opp enten i hjemmet eller på fødeavdelingen. Dette bør dere ha bestemt før situasjonen oppstår slik at det ikke blir noen misforståelser. En doula kan hjelpe deg med flere ting, eksempelvis gjennom å guide deg gjennom de ulike fødselsstadiene, vise ulike stillinger som er fordelaktige for fødselsløpet og avslapning samt hjelpe til med praktiske ting som toalettbesøk eller å hente mat. En doula kan også fungere som en rådgiver gjellende smertelindring og andre situasjoner som kan være aktuelle under fødselen.
Doulaens rolle etter fødselen
Også etter fødselen kan det være godt å ha noen å snakke med. En doula kan da hjelpe til å svare på spørsmål samt være en støtte om dere vil snakke gjennom hele fødselsløpet. En doula har erfarenhet av andre ting enn bare fødsel og kan derfor hjelpe til, samt gi råd til nye foreldre vedrørende den nyfødte babyen. Etter fødselen velger dere selv når dere vil avslutte kontakten med doulaen.
Kostnad for en doula
Hva en doula koster varierer mye og det finns også de som stiller opp gratis. Regn dog med at det kommer til å koste et par tusen kroner, men da skal du også kunne forvente deg at doulaen virkelig støtter deg gjennom hele fødselen.