Er du redd for at du skal rammen av fødselsdepresjon? Å reagere sterkt på store hendelser i livet er helt normalt. Ett barn innebærer en stor forandring og kasnkje er du ikke klar eller føler deg overveldet og lykkelig for den ny situasjonen. Rammes man av fødselsdepresjoner er det viktig at man får den behandling som er nødvendig.
Degresjon er en psykisk sykdom og når denne oppstår under ukene eller månedene etter en fødsel kalles det for fødselsdepresjon (på latin ”postnatal depresjon”).8 til 15 prosent av alle kvinner som har født får en form av depresjon som varer i mer enn to uker. Av disse kvinnene utvikler omtrent halvparten en depresjon der behandling er nødvendig. De fleste alvorlige depresjoner oppstår under den første måneden etter fødselen. Uten behandling kan depresjonen vare i mange måneder. Fødselsdepresjon er dog ikke det samme som å være lei seg etter fødselen. Det er ikke større risiko for at man får depresjon av å få barn som ved andre omfattende livsendringen.
Trist og ”nede” – ikke alltid fødselsdepresjon
Omtrent halvparten av alle mammaer har kort tid etter fødselen en periode av humørsvingninger der ofte gråten stadig ligger løst i luften. Alt kan under denne perioden kjennes håpløst og all uro for barnet kan bli for mye og også irriterende. Dette er normalt sett ikke fødselsdepresjon men en periode av tristhet, også kalt for ”baby blues”. Dette kommer av den plutselige forandringen av hormonbalansen i kroppen som skjer etter en fødsel. Ofte blir det ikke bedre av at man ofte er fysisk utmattet samt lider av søvnmangel. Tilstanden går over av seg selv og varer i alt fra noen timer til noen dager. Vanligvis dukker denne nedstemtheten opp 2-3 dager etter at barnet er født, men som altså normalt sett ikke er en fødselsdepresjon.
Om følelsen av nedstemthet og uro ikke går over innen et par uker men fortsetter eller blir verre kan det være et tegn på en begynnende fødselsdepresjon. Man bør da søke hjelp. I første omgang på helsestasjonen eller snakk med fastlege.
Årsaken til en fødselsdepresjon er vanskelig å forklare og det finns flere ulike teorier. Viktig å kjenne til er at en fødselsdepresjon normalt ikke handler og hvorvidt du elsker barnet ditt eller ikke, men vanligvis har det sine naturlige årsaker som kan være psykiske, sosiale eller fysiske.
Utløsende faktorer kan være en vanskelig fødsel eller problemer med amming som gjør at man som nykommen mamma tviler på sin egen evne til å ta hånd om baret. En annen årsak til at man kan rammes av fødselsdepresjon kan være at man ikke vil skaffe barn fra begynnelsen eller at man savner støtte i sin omgivelse. Også konflikter i familien kan gjøre at man føler seg ensom og opplever at man ikke får nok støtte.
En av de mest aksepterte årsaks teoriene er at de voldsomme svingningene i progesteron og østrogen nivået ett fødselen er avgjørende for at depresjonen skal komme. Fødselsdepresjon kan også komme senere, omtrent to til fem måneder etter fødselen. Når man får behandling mot skjoldbruskkjertelens ustabilitet forsvinner også fødselsdepresjonen oftest.
Oftest er det flere ulike faktorer som sammen virker og som leder til at man mister følelsen av sammenheng.
Fødselsdepresjon og påvirkning på barnet
Om dette finns det i det hele tatt veldig lite forskning om. Man vet at anknytningen til mammaen eller en annen omsorgsperson under første leveår er betydelsesfullt for barnets utvikling. Man tror at en fødselsdepresjon kan forstyrre den tilknytningsprosessen mellom mor og barn gjennom at depresjonen gjør det vanskeligere for mor å lese barnets signaler. Når en fødselsdepresjon er forbi kommer denne tilknytningen normalt tilbake igjen, men jo tidligere dette skjer jo bedre er det. Nøl derfor ikke med å søke hjelp om du tror du er rammet av en fødselsdepresjon.
Fødselsredsel vs. fødselsdepresjon
En finsk studie som ble publisert i 2013 viser at kvinner som er blitt diagnostisert for fødselsredsel lider av høyere risiko for å rammes av fødselsdepresjon. Størst risiko er det for de kvinnene som har en generell historikk preget av depresjon. For en kvinne med redsel for fødselen, men uten tidligere depresjoner er sannsynligheten for å rammes av en fødselsdepresjon hele tre ganger så stor enn for en kvinne som ikke opplever noe redsel for fødselen. Studier viser også at risikoen for at fødselsdepresjon er størst etter fødselen av en kvinnes første barn.
Fødselspsykose ikke det samme som fødselsdepresjon
En fødselsdepresjon skal heller ikke forveksles med fødselspsykose (også kalt ”post partum psykos”). Dette er en veldig alvorlig tilstand som krever at man legges inn på sykehus. Når det inntreffer varierer, men oftest kommer det innen seks uker etter fødselen. Hvor ofte det forekommer er vanskelig å si da resultatet er ulikt fra studie til studie. Rundt 1 per 500 – 2 000 er forekommende sannsynligheter, så tilstanden er svært uvanlig.