Er du redd for at du skal rammes av en fødselsdepresjon? Det finns en mengde av symptomer og tegn du skal holde utkikk etter og vite om når det er en fødselsdepresjon som har rammet deg. Ofte kommer en depresjon innen de første månedene etter fødselen og jo tidligere du kan få hjelp jo raskere kan det gå over.
Som nykommen mor kan du bli nedstemt, få humørsvingninger, bli veldig trøtt eller kjenne angst og uro. Oftest er dette fullt normalt! Men om det ikke går over, eller om det blir verre, kan det være et tegn på fødselsdepresjon.Å vite om det er en fødselsdepresjon eller bare ”vanlig” nedstemthet som man rammes av er ikke helt enkelt. En fødselsdepresjon har samme tegn og symptomer som andre typer av depresjoner, men den inntreffer rett etter fødselen. Er du usikker så tvil ikke med å snakk med jordmor, fastlege eller partneren din. En fødselsdepresjon er en tung byrd å bære alene!
Tegn og symptomer på fødselsdepresjon.
Her har vi samlet en liste over ulike tegn og symptomer på fødselsdepresjon. Den er ikke komplett da alle reagerer på ulike måter så det er umulig å vite alt. Men bruk den som en veileder.
Tegn og symptomer kan være att du:
Føler deg trist og oppgitt og gråter uten grunn.
Mangel på energi og mister interessen for alt som skjer i din omgivelse.
Har konsentrasjonsvansker.
Har vanskelig for å knytte deg til banet ditt.
Syns at hverdagen er tung og grå.
Føler deg trøtt og vil helst sove hele tiden.
Har vanskelig for å sovne, sover urolig og våkner tidlig på morgenen.
Går opp eller ned i vekt.
Trøstespiser eller mister appetitten.
Sløser penger på unødvendige ting i et forsøk på å få det bedre.
Har lite selvtillit og er ofte nedstemt.
Føler skyldfølelse og klandrer seg selv for at du ikke er en god nok mor.
Føler deg gledesløs og har minsket livslyst.
Er redd for å være alene.
Er redd for at du skal skade barnet eller deg selv.
Er redd for å gå ut, kjøre bil eller ta buss alene.
Prøver å skjule følelsene dine for omgivelsene og vil være mer og mer alene.
Er redd for at du er eller kommer til å bli psykisk syk.
En fødselsdepresjon er et alvorlig problem som rammer rundt en av per tiende kvinne per år. Depresjonen går over, men kan pågå i flere uker eller måneder og innebærer et stort lidende. Derfor finns det grunn til å sette i gang tiltak som gjør at forløpet så kort som mulig. Tror du at du eller din partner viser tegn eller symptomer på fødselsdepresjon så søk heller hjelp en gang for mye enn en gang for lite.
En studie gjort av det Karolinska Instituttet i Solna (2013) viste att 15% av alle nykommene pappaer blir deprimerte. Dette vil si med andre ord at det er like vanlig at man viser tegn eller symptomer på fødselsdepresjon som partner til den nykommen mammaen.
Det kan ofte føles ekstra tungt for partneren da det sjeldent snakkes om at også partneren kan rammes av fødselsdepresjon. Mannen forventes isteden å være sterk nok til å støtte sin partner og egne problemer tas derfor ikke alltid på alvor av omgivelsene. Partneren kan søke hjelp hos en helsestasjon eller snakke med sin egen fastlege om problemene og eventuelt bli videresend til en psykolog innen området om det trengs. Om man tidligere har vært i kontakt med helsestasjonen har de egne grupper for nykommene foreldre.
Om du viser tegn eller symptomer på fødselsdepresjon
Hva kan du gjøre om du tror du er rammet av fødselsdepresjon? Mange blir bedre av å få noen å snakke med som hører på hvordan de kjenner seg. Din jordmor kan hjelpe deg å planlegge inn en støttesamtale samt anbefale deg hva du bør gjøre videre.
Opplever du tegn eller symptomer på fødselsdepresjon så kan du også hjelpe deg selv gjennom å hvile ordentlig og sikkerhetsstille at du får nok med søvn. Ta det med ro i begynnelsen og tenk ikke på at du må rekke å gjøre en masse med arbeidsoppgaver så fort babyen har sovnet. Prøv å spis ordentlig og sunt. Rett mat er bra for både deg og barnet. Lange gåturer er også sunt og det gir både frisk luft og mosjon. Ta deg også tid til å gjøre ting du syns er morsomt.
De som leste avsnittet om tegn og symptom på fødselsdepresjon leste også mer fakta om fødselsdepresjon.
Kilder til tegn og symptomer på fødselsdepresjon: 1177, Helse- og omsorgsguiden, sykdomsopplysningen samt informasjon fra jordmødre.