
Bekkenløsning under graviditeten innebærer at du har vondt i ryggen og har en smerte som stråler ned i bena og underlivet. Bekkenløsning kan gjøre veldig vondt, men er ikke farlig. Det er kroppens måte å forberede seg på fødselen.
Når du er gravid så blir kroppen ledd – spesielt bekkenleddene mer tøybare for å lette for fødselen. Dette prosessen er helt normal og den bruker å kalles for bekkenløsning. En del gravide kvinner kan oppleve dette som velig smertefullt imens andre knapt merker det. Ofte begynner plagene med bekkenløsningen i midten av graviditeten, men dette varierer veldig fra kvinne til kvinne.
Bekkenløsning er for å få kroppen til å gjøre seg klar for fødselen. Det er en prosess som starter tidlig under graviditeten for å mykne opp ledd og leddbånd ved hjelp av hormonet relaxin. Dette gjelder også kvinnen bekkenledd. Takket være bekkenløsningen anpasses kvinnen holdning og bekken etter barnets vekst og bekkenåpning blir større og gir etter under fødselen.
Uansett om det gjør vondt så er det bra at det skjer, slik at kroppen er klar når tiden er inne for å føde. Bekkenløsning er ikke skadelig for hverken kvinnen eller fosteret.
Bekkenløsning ytrer seg i smerter som kjennes lengst bak i korsryggen, frem over pubisbenet eller på andre steder samtidig. Det kan også gjøre vondt ned i setet eller fra pubis ned måt lyskene. Smerte kan også forekomme på fremsiden og baksiden av låret.
Symptomene kan gjøre at du har vanskeligheter får å gå fort, gå trapper og ta lange steg. Plagene fra bekkenløsning går for de aller fleste over straks etter fødselen eller noen uker etter. For et antall kan det tar opp til et par måneder. Etter fødselen er det viktig at man ikke belaster bekkenet feil ettersom det kan hundre at det leges. Unngå derfor tunge løft som å bære eldre søsken under den første tiden.
Symptomer som kjennes ut som bekkenløsning kan iblant forveksles med eksempelvis urinveisinfeksjon eller sammentrekninger. Ta alltid opp plagene med jordmor eller fastlege for å være på den sikre siden.
Bekkenløsning er vanlig og mer enn halvparten av alle gravide kvinner opplever det. Dette innebærer likevel ikke at det er noe du må holde ut met, så snakk med helsepersonell om plagene dine. Det finns måter å lindre det på (se lenger ned).
Ifølge en artikkel, Pregnancy-related pelvic girdle pain 2015 så rammen en av fem gravide kvinner av større problemer og en av tolv rammes av alvorlige problemer og midlertidige funksjonsnedsetninger til følge av bekkenløsning.
Smerten som kommer til følge av bekkenløsning kan bli verre av aktiviteter som du tidligere tog forgitt, som å ligge på ryggen eller å snu deg i sengen. Samleie kan være smertefullt avhengig av hvilken stilling dere velger. Å sitte eller stå under lengre perioder kan også gjøre problemet verre.
Ofte er bekkenløsning verre under nettene, spesielt om du har vært aktiv om dagen. Det kan bli enda verre om du sprer bena, fremfor alt om du ligger eller sitte. Å gå ut av bilen eller reise seg fra sengen kan derfor være veldig smertefullt.
Det går ikke an å unngå bekkenløsning, men man kan avlaste bekkenet gjennom å ha veltrente mage og ryggmuskler. Derfor er det viktig i begynnelsen av graviditeten at man holder i gang med treningen. Noen øvelser du kan gjøre for å forebygge eller lindre plagene er i følge doktorn.com følgene:
Les mer: Trening når du er gravid
En fysioterapeut kan tipse og jobbe med din situasjon slik at du kan gjøre de livstilforandringene som er nødvendige for å ha det bedre. Her følger noen ting som en fysioterapeut kan hjelpe til med ved en bekkenløsning:
Dessverre kan man ikke forhindre en bekkenløsning, men man kan minske/ lindre plagene. Rådfør deg med helsepersonell før du begynner da du risikerer å forverre situasjonen om du gjør feil. Her følger noen tips på hvordan du kan gjøre.
Slik kan du selv lindre bekkenløsning:
Ingen Mer artikkel å laste
Ingen flere innlegg å laste