Nå har du kommet til graviditetens siste den. Ler om hvordan fosteret utvikler seg under denne delen av graviditeten, uke for uke. Velg den svangerskapsuken du er i under.
Vecka 1-5 | Vecka 6-10 | |
Vecka 11-15 | Vecka 16-20 | |
Vecka 21-25 | Vecka 26-30 | |
Vecka 31-35 | Vecka 36-40 | |
Vecka 41- |
Barnet er i uke 31 rundt 41 cm lang fra hode til føttene og veier rundt 1 500 gram. Mange barn har allerede fått hår på hodet som kan være opp til 2cm langt. I begynnelsen av perioden er barnet ikke festet, men ligger fortsatt med hodet vekselsvis opp, ned eller til siden. Sparkingen kjennes mer ut som knuffing enn som spark på grunn av den trange plassen babyen nå har. Lungene er ferdig utviklet i den grad at de kan fungere på egenhånd. Barnets øyenfarge er også bestemt ved denne tiden, men en endelig øyenfarge syns ikke hos barnet før etter 6-9 måneder etter fødselen. Dette kommer av at det kreves lys for at pigmentene i øyet skal farges.
Rundt uke 32 så utvikler barnet og egenskapen å svette. Fra denne uken kan barnet klare seg om det blir født og lagt i kuvøse. Dette trengs først og fremst fordi at barnet ikke har spart opp nok underhudsfett. I slutten av perioden rundt uke 34 ligger mange barn med hodet nedover, men cirka 3-4% av alla barn legger seg med setet eller bena ned mot bekkenåpningen. Ofte så prøver da en lege å få barnet til å snu seg rett vei i livmoren i løpet av uke 37. Dersom dette ikke går kan det hende fødselen må skje gjennom et keisersnitt.
Rundt uke 34 er navlestrengen vanligvis cirka 50 cm lang og på tykkelse med en tommelfinger. Barnet hører etter på alle lyder der inne, som hjerteslag eller magen som rumler. Ofte når barnet er kommet ut behøver det veldig mye nærhet av mor fordi den er så vandt til alle disse lydene. Det kan derfor være vanskelig å legge barnet i egen seg eller vugge den første tiden, så er det mulighet for dere å sove med babyen hvilende på brystet så er dette et tips som kan hjelpe på for barnets søvn i begynnelsen.
Vekten rundt uke 35 ligger på cirka 2 400 gram og lengden på rundt 46 cm. Fra hodet til setet motsvarer dette omtrent 32 cm. Siden skjelettet fortsatt holder på å dannes er det viktig for kvinnen at hun får i seg nok kalsium. Det store fokuset hos babyen nå ligger på å bygge opp fettlagrene slik at den holder varmen gjennom og etter fødselen. Barnet kan nå selv klare å bekjempe lette infeksjoner med sitt eget immunforsvar.
Mammaen blir nå enda lettere tungpustet til og med bare ved telle anstrenginger. Lungekapasiteten har økt fra 500 til 800 kubikkcentimeter luft per åndedrag for att kunne ta opp nok oksygen til både mor og barn. Fødselssmerter er nå vanlig, noe som kan påminne mye om menstruasjonssmerter. Kvinnen har rundt uke 35 gått opp 11-13 kilo i vekt på grunn av graviditeten. Dette kan være en vanskelig periode der kvinnen lett kan bli irritert da hormonene endres samtidig som babyen trykker og presser på overalt. Magen står rundt uke 35 som høyest og kommer snart til å synke ned en liten bit. Om ikke dere har gjort det enda så er det på høy tid å sette seg inn i selve fødselen og de mange ulike bedøvelsesmetoder som finns. Glem heller ikke livet som kommer etter fødselen og hva trenger dere hjemme?
Om det er deres første barn så ligger det antagelig rett med hodet nedover i uke 36. Fostervannets mengde øker ikke mer men snarere minsker ettersom kvinnens kropp absorberer en del av det. Din mage bør i uke 36-37 begynne å synke ned noe. Rundt uke 37 slutter barnet å vokse så mye på lengden, men fortsetter å øke i vekt. Samtidig trener fosteret lungene sine ved å dra inn fostervann og trykke det ut igjen. Ligger barnet ikke nedover på dette tidspunktet bruker en lege å prøve å snu fosteret rett vei. Siste tiden i magen produserer barnet fett for å klara sig i kulden utenfor magen, leveren og hjertet lagrer næring for barnet eventuelt kan få bruk for ved oksygenmangel under fødselen. Uke 38 er barnet godt forberedt på livet utenfor magen. Øynene har fortsatt ikke utviklet tårekanaler, disse utvikles først noen uker etter fødselen. Derfor gråter barnet uten tårer den første tiden.
Barnets hode har fremdeles ikke blitt hardt, dette for at det skal kunne omformes når det skal presses gjennom bekkenet under fødselen. Trykket som oppstår kan gjøre at barnets hode ser unaturlig ut når det kommer ut, dette er helt normalt og hodet vill få tilbake sin naturlige form i løpet av noen uker. Babyen har den siste tiden samlet på seg avføring og annet avfall i mage og tarmer, hvilket kalles for barnebek eller mekonium og er grønn-svart. Dette er barnets første avføring når det kommer ut og består av hudceller, lanugohår og annet som barnet har svelget i magen.
Det kan være på tide å føde hvilken dag som helst, men fødselen skjer som regel rundt uke 40. Bare 4% fødes før uke 38 og mellom uke 37+0 og fram til uke 41+6 bruker å anses som normalt. Bare rundt 5% av alle barn fødes på den beregnede termindatoen og inntresant å vite er at de fleste føder på natten. Ved fødselen er det normalt at barnet veier noe mellom 2,5 til 4,5 kilo og lengden ligger mellom 46 og 55 centimeter.
Den kommende mammaen er nå ordentlig stor og kan syns det er vanskelig å finne en behagelig stilling å sove i. Gravide opplever også at de må tisse betydelig oftere enn tidligere, dette kommer av at livmoren trykker på urinblæren. Å få diaré er også vanlig mot slutten av graviditeten. Visse kvinner fortsetter å gå opp i vekt under hele graviditeten mens andre stopper opp mot slutten, men begge deler er helt normalt.
Først etter 41 svangerskapsuker + 6 dager regnes det som overtid. Har ikke barnet kommer enda bruker man å ville sette i gang fødselen på kunstig måte for å ikke risikere babyens helse. Allerede etter uke 41 så bruker jordmødre å booke dere inn til en igangsetting på fødselsavdelingen der du skal ha fødselen. Denne timen bruker å bli booket til dag 42+0. Uro deg ikke om du ikke føder på forventet tidspunkt, barnet vil komme ut når det er ferdig uansett om det noen ganger kan ta litt ekstra tid. Fordelen med att det drar ut på tiden er att kvinnens kropp rekker å modne. Livmortappen blir myk og hormonene rekker å myke opp bekkenbrusket ytterligere, dette kan gjøre så du får en smigrere og behageligere fødsel.
Cirka 2-3 måneder etter fødselen bruker man gjøre et besøk hos jordmor for etterkontroll. Der kontrolleres blant annet att alt har grodd og att alt fungerer som det skal. Du har også mulighet til å få utskrevet prevensjonsmiddel om det er et ønske.
Les også om følgende svangerskapsuker: Uke 26-30
De som har lest om svangerskapskalender uke 31-41 kan også lese om når det er på tide å dra til fødeavdelingen eller om tegn som avslører om du er gravid med en gutt eller jente.
Ingen Mer artikkel å laste
Ingen flere innlegg å laste