I 2010 resulterte sirka 1,5% av alle fødsler i Norge i tvillinger. Av alle tvillinger som fødes er sirka 25% eneggede og 75% toeggede tvillinger. Omtrent like mange jenter som gutter fødes som tvillinger.
Oftest får man vite at man venter tvillinger på ultralydundersøkelsen som normalt gjøres en gang mellom uke 12 og 18. Om man ikke har gjennomført en ultralydundersøkelse så kan det også merkes eller mistenkes gjennom at magen noen gang rundt uke 20 til 25 begynner å vokse kraftigere enn normalt. En tvilling graviditet varer i gjennomsnitt 37 uker sammenlignet med normalt 40 uker. Fødselen påbegynnes tidligere på grunn av kraftigere utspenning av livmoren.
Eneggede tvillinger eller toeggede tvillinger
Uten å gjennomføre en DNA-analyse kan det være umulig å avgjøre om det er en par eneggede eller toeggede tvillinger om barna er av samme kjønn og om det er tre eller fire hinner mellom dem. En DNA-analyse tar dog veldig lang tid og når svaret vell kommer så vet familien ofte med sikkert allerede svaret selv ettersom de har fått tid til å bli kjent med barna.
Alle foster omgis normalt av to hinner, en indre tynnere hinne såkalt egg hinne og en litt tykkere såkalt fosterhinne. Dette gjør oftest også tvilling foster selv om det finns unntak. Eksempelvis så kan det om delingen av et egg ved ett eggs befruktningen skjer sent, være slik at fostrene får den samme fosterhinnen. I de tilfellene er det bare to tynne egghinnene som skiller fostrene, eller i veldig sjeldne tilfeller ingen hinner i det heletatt. Da handler det alltid om eneggede tvillinger.
Uten å gjøre en blodanalyse så kan man være sikker på at om det er eneggede eller toeggede tvillinger i to forskjellige tilfeller. Tvillingpar der det ene barnet er en gutt og den andre en jente er det alltid toeggede tvillinger. Tvillinger som deler fosterhinne med ingen eller bare tynne hinner mellom seg er alltid eneggede tvillinger (25-30% av alle tvillinger).
Eneggede tvillinger
Når ett egg blir befruktet av en spermie og dette egget senere deler seg så blir det eneggede tvillinger. De to barna får en identisk arvemasse og blir derfor alltid av samme kjønn samt samme blodgruppe.
Toeggede tvillinger
Når to egg blir befruktet av to ulike spermier blir det toeggede tvillinger. Toeggede tvillinger er ikke mer like hverandre enn vanlige søsken. Arvemassen kommer fra to ulike egg fra moren som smelter sammen med ulike spermier fra far.
Prøverørsbefruktning (IVF) er en av de grunnene til at tvillingfødende har økt de siste 15 årene, men dette har ingenting med arvelighet å gjøre. Også med økt alder hos mammaen øker muligheten til å få tvillinger. Dette gjelder fremst kvinner over tretti som oftere enn yngre kvinner slipper to egg ved eggløsningen.
Sannsynligheten for å få toeggede tvillinger går i arv. Det er da sannsynligheten at kvinnen ved eggløsning slipper to egg isteden for ett som er arvelig. Om din mamma eller søster har fått toeggede tvillinger øker også sannsynligheten for at du også skal få det. Derimot kan en mann, uansett om han er toegget tvilling ikke påvirke sin kvinne til å slippe to egg. Han kan derimot gi sine barn den arveligheten slik at hans eventuelle datter kan godt få anlegg for å få toeggede tvillinger.
Når det gjelde kvinner som selv er eneggede tvillinger så er arveligheten ikke sikkerhetsstilt. Det finns dog ingen tendens at eneggede tvillinger i noen høyere grad enn andre selv får eneggede tvillinger.
Gravid med tvillinger
Kommende mødre til tvillinger går ofte ut i permisjon en gang mellom uke 25 og 30. Den vanligste årsaken til dette er tidlige sammentrekninger og forhåndsrier. Å vente tvillinger bruker å være mer anstrengende for mammaen og magen blir betydelig større og tyngre enn når man bare venter ett barn. Allerede når kvinnen er i den 30. svangerskapsuken er magen like stor som hos en kvinne som har gått hele graviditeten.
Plager som kvalme, ryggsmerter, halsbrann, trøtthet samt svullene hender og føtter er vanligere ved tvillinggraviditet. Vanligere er også blodmangel, høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, graviditetsdiabetes og graviditetskløe.
Alle toeggede tvillinger har hver sin morkake og hver sin fostersekk. Grensen mellom de to sekkene danner da en skillevegg. To tredjedeler av eneggede tvillinger deler på en og samme morkake. Av alle tvillingpar så har èn prosent ingen skillevegg i det heletatt mellom morkaken, hvilket innebærer at det deler både morkake og fostervann og kan ha direkte kroppskontakt. Att tenke på som blivende tvillingmamma:
Senk ned tempoet.
Tren rolig.
Hvil.
Spis næringsrik mat til faste tider.
Få nok søvn.
Fødselen – Tvillinger
Når tiden er ikke for å føde tvillinger så er det vanlig at begge barna ligger i hodeleie og det finns derfor ingen hindre for en vanlig fødsel. Om keisersnitt anbefales så avgjøres dette av tvillingenes størrelse, deres stilling og tidligere fødsler. Omtrent halvparten av alle tvillinger fødes på naturlig måte, imens andre halvparten fødes med keisersnitt.
Naturlig fødsel
Om du ikke har født før det beregnede termindatoen så setter fødselen normalt igang. Helst så skal du ikke gå lengre enn til uke 40 da morkaken deretter ikke orker å forsørge fosteret like bra. I sirka 45% av tilfellene ligger både barna med hodet nedover og en naturlig fødsel er da å foredra. Uansett om bare en av tvillingene ligger med hodet nedover så går det å gjennomføre en naturlig fødsel. Rundt uke 34 bør du som skal føde tvillinger planlegge fødselen sammen med jordmor. Tvillinger fødes som regel et par uker tidligere enn andre barn.
Keisersnitt
Fødselslegen foreslår keisersnitt om det er fare for at ett av fostrene ikke klarer en naturlig fødsel. Man anbefaler også keisersnitt når den tvillingen som ligger lengst ned ligger med sete ned. Likeså anbefales det keisersnitt om tvillingene av noen grunn trenger å komme ut før uke 34. Dette kan være på grunn av eksempelvis hvis barna er veldig små og skjøre eller at mammaen er syk.