Når man ammer må man spise et variert kosthold for at barnet via brystmelken skal få i seg all den næringen som de trenger.
Under finner du svar på de vanligste spørsmålene rundt amming, samt de problemene som kan oppstå. Til eksempel: Hva skal man spise når man ammer? Hvordan slutter man å amme? Hvor lenge skal man amme? Hva inneholder brystmelk?
Den første perioden når man kommer hjem fra sykehuset etter fødselen er det ikke alltid så lett å tenke på eller rekke å spise ordentlig, men prøv å prioriter dette og be om hjelp dersom du ikke rekker å lage mat. Tenk på at barnet faktisk får all sin nærig via din brystmelk under ammingen. Ammingstilfellene varierer i begynnelsen mellom 6 og 15 ganger per døgn.
Brystmelk inneholder en perfekt sammensetning av de næringsstoffene som din baby trenger for å utvikler og vokse den første tiden. Din kropp prioriterer næring til barnet og for at du ikke selv skal få for lite næring når du ammer er det viktig at du spiser en næringsrik kort. Vanligvis består en babys kost til stor den av kun brystmelk de første seks levemånedene. Livsmiddelsverket anbefaler at du spiser følgene hver dag i perioden du ammer:
Normalt trenger man litt mer av nesten alle næringsstoff når man ammer. Velg derfor mat som inneholder mye D-vitamin, omega-3 og folsyre. Sørg også for å få i deg nok jern etter graviditeten. Du bør også drikke ekstra mye vann når du ammer da mye av det går til væske i brystmelken. Drikk omtrent èn liker ekstra vann og unngå brus og saft som ikke gir noe næring.
Informasjon om barnets kosthold de første 6 månedene.
Under de første seks månedene råder livdmiddelsverket nykommene mødre at om det er mulig kun gi babyen brystmelk for så senere å kombinere med annen mat. Brystmelk bør være en del av babyens kosthold under det første leveåret da det gir god beskyttelse for infeksjoner, er hygienisk pakket og er alltid ferdiglaget og perfekt sammensatt. Brystmelk er dessuten alltid rett temperatur, finns alltid der du er og er dessuten det billigste alternativet.
Det har vist seg at det finns en sammenheng mellom amming og barnets helse, men forskjellene er uansett så små at man skal ikke overtolke resultatenes betydelse. Dagens erstatningsprodukter er i dag veldig velutviklede og fungerer derofr bra for barnet å spise om ammingen ikke fungerer som det skal. De fordelene som amming og brystmelk gir er blant annet: At det minsker risikoen for overket hos barnet senere i livet. Brystmelk sies å kunne gi barnet en høyere IQ. Hos barn som har blitt ammet har man sett at de senere i livet har en lavere forekomst av tarmsykdommer, kreft og type 1 diabetes. Det vil si amming påvirker barnets immunforsvaret. Man har også sett at blodtrykk og kolesterolverdiene er noe lavere hos ammede barn. Det finnes også studier som tyder på at amming har en positiv effekt på barnets vekst og gjør at de blir lengre som voksne.
Visste du dette om amming?
Nesten 50% av brystmelks mengden har fullt seg opp igjen allerede en time etter amming. Etter to timer har så mye som 75% av brystmelken fylt seg opp igjen.
Forskning har i senere tid vist at alkohol ikke innebærer noen medisinske risikoer for at barn om mammaen drikker i normale mengder når hun ammer, og en normal mengde er 1-2 glass vin 1-2 ganger i uken. Mengden alkohol som babyen kan få i seg via brystmelken er veldig liten.
Om du vil få barnet til å spille taket i brystet under amminger så stikker du en finger inn i barnets munn slik at det kommer inn luft, da slipper barnet automatisk taket på brystet.
Når det nyfødte barnet suger på mammaens bryst så frigjøres et hormon som kalles oxytocin. Dette har en sammentrekkende effekt på livmoren som øker tilfredsheten hos moren.
Som ammende kvinne må du dessverre stå opp om natter for å ta hånd om matingen, men dette betyr ikke at ikke mammaen må sitte ved siden av. Kvinner som ammer har effektivere søvn, hvilken gjør at kvinnen ofte kan føle seg uthvilt tross at hun bare har sovet et par timer. Dette er dessverre ingen fordel mannen har og det er derfor ikke uvanlig at han under ammingsperioden er trøttere enn hva den ammende kvinnen er. La derfor din mann få sove på natten.
Mer om: Hvor ofte skal man amme?
Kan du ikke amme, barnet vil ikke amme eller du av en eller annen grunn ikke kan gi brystmelk si finns det i dag morsmelkerstatninger å kjøpe i de fleste dagligvarebutikker. Før du går over til dette skal du alltid snakke med helsestasjonen eller din fastlege slik at grunnen kan bekreftes og at de har mulighet å gi deg råd for å sikkerhetsstille at barnet får i seg nok næring. Morsmelkerstatning er som regel kumelk som er anpasset babyens behov. Gir du erstatning kun under en begrenset periode skal du tenke på å gi brystet først slik at melkeproduksjonen stimuleres. Dersom du av og til gir flaske under den første tiden kan også gjøre at babyen senere begynner å suge feil på brystet på grunn av at det er ulike sugeteknikker som brukes. Ett tips kan om du skal gå tilbake til å gi mat fra brystet å gi erstatning fra en kopp eller skjeflaske.
Å tenke på når man skal tilberede erstatningen er man ikke skal ta lunket vann direkte fra varmtvannskranen. Dette er på grunn av at det varme vannet kan ha høye verdier av kjemiske stoff eller bakterier fra varmtvannstanken eller som sitter i ledningene. Ta derfor alltid kaldt vann og var heller dette opp, har ikke kranen vært brukt på lenge som til eksempel på morgenen skal du ta vannet renne en stund før du heller opp vannet du skal bruke.
Gjør det vondt å amme så er det tegn på at noe ikke er rett, antagelig ligger babyen ikke rett til brystet eller så suger det feil på brystvorten. Det er viktig att man utnytter tiden og personalet på fødselsavdelingen til å lære seg hvordan man får til ammingen. Be en jordmor eller sykepleier om å se på når du ammer for å se om du gjør det rett. De fleste sår på brystvortene oppstår de første dagene og så kan det bli vanskelig å bli kvitt dem. Har du problemer med ammingen etter at dere har kommet hjem fra sykehuset så er man alltid velkommen til å helsestasjonen for hjelp. Ring heller en gang for mye enn en gang for lite.
Utover at barnet ikke vil amme er de vanligste ammingsproblemene såre brystvorter og brystbetennelse og melkespreng. Årsaken til disse problemene er oftest at barnet ikke gaper stort nok, men tar for lite tak i brystvorten. For å lege en sår brystvorte kan man bruke en brystvortelufter i bhen slik at brystvorten får ligge fritt og leges. Vær nøye med håndhygienen så bør det blir bedre i løpet av noen dager.
Melkespreng kan gi høy feber og hovenheter på brystene samt rødhet. Det beste du kan gjøre er å hvile samt se til at barnet fortsetter å amme på rett måte. Legg barnet nære deg og følg med så det får et bra tak i brystet. Blir det ikke bedre bør du kontakte helsestasjonen eller fastlege for å gi deg råd og eventuell behandling.
Ammingen kommer i gang umiddelbart etter fødselen og med friske barn er det best og lettest å amme første gangen så snart som mulig etter fødselen. Nyfødte barn har behov for varme, nærhet, trygghet og næring og alt dette får de gjennom ammingen. For at det ikke skal oppstå noen problemer med ammingen kan det i begynnelsen være bra å holde et ekstra øye med brystvortens for, farge og utseende. Ammer barnet på riktig måte så skal vorten være rund også etter avsluttet amming. Er vorten etter amming klemt sammen og ikke har holdt sin runde form så tyder dette på at barnet har fått for lite av selve brystvorten inn i munnen. Når den ikke når frem til den myke delen oppe i gommen på barnet, klemmes den isteden sammen mot barnets harde gom lengst ut mot tennene, noe som kan gi sår og smerter i tillegg til at det på sikt kan føre til for liten melkeproduksjon.
Det er viktig att nyfødte babyer får brystmelk eller erstatning ofte nok. De trenger normalt å spise minst seks ganger per døgn for å dekke det daglige næringsbehovet, men de aller fleste spiser mye mer enn dette. Er barnet ditt veldig trøtt i begynnelsen og sovner mue så skal du vekke barnet og følge med så de får spist til det er forsynt.
Mer om: Hvor lenge skal man amme?
Ofte finner man mye informasjon rundt hvordan man skal gjøre det når man skal begynne å amme, men hvordan gjør man det egentlig når det er på tide å slutte med ammingen. Lenger ned får du noen tips:
1. Hør på barnet ditt. Vill barnet amme så skal man ikke hindre det. Det vanligste er att man fortsetter å kombinere mat og amming opp til barnet er cirka 1,5 år.
2. Trapp ned langsomt med amningen, og begynn med å bytte ut ett og ett måltid om gangen.
3. Du er ikke alene, så prat med andra mødre eller par om hvordan de gjorde det når de sluttet å amme.
4. Bytt ut måltidene på dagtid og behold kvelds- og morgenammingen under omstillingsperioden, da bruker det gå fint.
5. Har du litt separasjonsangst så prøv å finn andre kosestunder under dagen, syns du det er veldig vanskelig kan man alltids få hjelp av noen på din nærmeste helsestasjon.
6. Vil barnet spise på natten så prøv med litt grøt isteden.
7. Prøv å gjør så mor og barn sover i forskjellige rom, barnet kjenner på seg at brystet er i nærheten og vil derfor ofte ha det enda mer.
De som leste avsnittet om amming og brystmelk leste også mer om å amme samt avsnittet om barnets kosthold 0-6 måneder og om barnets kost 7-12 måneder.
Ingen Mer artikkel å laste
Ingen flere innlegg å laste