Ofte skal man begynne å amme et nyfødt barn rett etter fødselen. Barnet kan ofte selv finne frem til brystet og begynne å suge. Det første døyet er det bra om du er oppmerksom på når barnet viser tegn på at det vil suge. Det er bra både for melkeproduksjonen og for barnet å amme så ofte og lenge som barnet ønsker.
Morsmelk er veldig lettfordøyelig for barnet og små barn som ammer vil derfor som regel spise oftere enn de barna som får morsmelkerstatning.
Det varierer hvor ofte ett barn vil amme under sitt første døgn. Visse barn er våkne og ammes ofte, mens andre er trøtte og ammes lite. Under det første døgnet skal man normalt ikke vekke barnet for å amme det, men la det bestemme selv.
Om barnet ikke vil amme når det er nyfødt så kan man trenger å pumpe brystet. Når barnet begynner å amme er det vanlig at man får små suge sår på toppen av brystvortene hvilket kan gjøre vondt. Det forsvinner ofte av seg selv, men det kan hjelpe om man smører brystvortene med litt brystmelk bade før og etter man har ammet.
Noen dager etter fødselen er det vanlig at barnet vil amme oftere, man merker om barnet er sultent da det suger mer intensivt. Når det kommer mat i en liten mange som ikke er vant til å ta hånd om mat så kan det knipe litt av og til. Barnet kan ofte virke urolig ved brystet, og vri og røre på seg. Den første tiden er det ekstra viktig å la barnet amme så ofte og så lenge det vil.
For et nyfødt barn som er en uke gammelt er det gjennomsnittlig å amme 12 ganger per døgn. Dette holder seg slik de første to månedene, men da dette kun er et gjennomsnitt betyr det at en del barn vil amme oftere og en del barn færre. En av anbefalingene er at man skal passe på så et nyfødt barn ammes mellom seks og tolv ganger ber døgn.
Når barnet er rundt to til tre måneder kan det komme i en periode da det vil amme oftere igjen. Dette kommer av såkalte vokseperioder, som innebærer at barnet vokser og at tilgangen til mat og etterspørselen på mat ikke er i balanse. Da behøver barnet å spise mer og oftere for at det skal stemme overens igjen. Jo mer barnet suger på brystet desto mer brystmelk produseres.
Hvor lang tid skal det gå mellom hver amming?
Hvor lang tid skal det på mellom hver gang du ammer varierer under døgnet, ofte er intervallene litt lengre på morgenen og tidlig ettermiddag mange spebarn vil gjerne spise mer eller mindre hele tiden mot slutten av ettermiddagen og kvelden. Brystmelkens fettinnhold varierer også under døgnet og er mindre fet på kvelden, dermed må barnet amme oftere for å holde seg mett.
Om barnet ditt vil amme oftere en hver eller annenhver time kan det være et tegn på at barnet ikke får i seg slurkene av den feteste melken. Det kan også bety at barnet har feil sugeteknikk. Prøv å la barnet ligge ved samme bryst under litt lenger tid, og om barnet ofte sovner når du ammer prøv å holde det våkent for å forsikre deg om at barnet er helt ferdig med å spise.
Skal du amme begge brystene hver gang?
Det er normalt nok å amme ett bryst per måltid. Om barnet spiser sjeldnere men lengre per gang går det helt fint å først tømme det ene brystet helt og så gi barnet så mye det vil ha fra det andre brystet, men vent til barnet er helt ferdig flik at du vet om det var nok med ett bryst. Ved neste ammingstilfelle bør du tenke på å begynne med motsatt bryst som du ammet med sist.