I svangerskapsuke 33 er magen stor, men det er bra å holde i gang musklene så god det lar seg gjøre. Gå turer, svømming og yoga for gravis er bra trening. I uke 33 så trenger også barnet pustehjelp dersom det skulle fødes for tidlig. Det begynner nå å bli trangt i magen så barnet bør allerede nå ha lagt seg med hode nedover.
Når du er gravid i uke 33 så ser ikke barnet ditt ut som ett tile romvesen lengre, men ligner mer på et normalt menneske. Bena i barnets hode er ikke vokst sammen enda, hvilket gjør området med bevegelig. Dette gjør det lettere for barnet å passere ut gjennom bekkenet når tiden er inne for fødselen.
Barnet er i uke 33 drøyt 43 cm langt mellom hode og hæl og veier så mye som 1,9 kg! Barnets vekt øker med rundt 200 gram i uken helt frem til fødselen og målet på livmoren din er nå på mellom 30 til 33 cm. Dette kan variere, det viktigste er at du føler din egen vekstkurve som normalt.
Når du er gravid i uke 33 så har barnet vanligvis oppnådd en vekt som er godt over halve fødselsvekten. Barnets kropp fortsetter å lagre underhudsfett og rundt uke 33 så har også fostervannsmengden nådd sin topp og det befinner seg nå mer barn enn væske i livmoren. Dette er en av grunnen til hvorfor barnets spark og slag nå kan kjennes enda tydeligere.
Barnets hjerne vokser raskt i uke 33 og barnets hode øker i størrelse. Livmorveggen blir tynnere og barnet kan derfor oppfatte lys og mørke, eksempelvis når det er dag og natt. Fingerneglene er nå lange nok til å nå frem til fingertuppen og når barnet vel er kommet ut kan de trenge en klipp. Det skjer at barn river seg selv opp i ansiktet allerede før de er født, med det er ingenting å uroe seg for. Når du er gravid i uke 33 så har barnet ditt også fått et eget immunforsvar. Antikropper sendes fra deg til barnet ditt som utafra dette fortsetter å utvikle sitt immunforsvar. Noe man skal være veldig glad for når barnet kommer ut i vår verden fylt av bakterier.
Gravid i uke 33 – Din kropp
Om du venter ditt første bar så har barnet i uke 33 sannsynligvis lagt seg til rette med hode nedover klar for fødsel. Om du er andregangsfødende så kan det drøye ytterligere noen uker. Når barnet har lagt seg med hodet nedover så bruker det å bli lettere å puste, og om du har hatt mageplager så kan dette også letne noe nå. Isteden kan du dog oppleve et økt trykk nedover med symptomer som stikkende følelser i bekkenet.
Under de kommende ukene kan du kanskje rammes av en ”fals alarm” for du tror at fødselen setter i gang. Dette kan inntreffe dag som natt og skjer oftere for andregangsfødende. Om dette skjer så oppleves deg som en følelse av oppbyggd trykk eller kramper i bekkenet eller endetarmsområdet. Det kan også beskrives som kraftige menssmerter. Om jordmoren din ikke har sakt at du lider av noen høyere risiko enn normalt er det ingenting å uroe seg for. Opplever du det som alvorlig eller føler seg usikker så ta kontakt med sykehuset, legevakten eller jordmoren din.
Ved hvert besøk hos jordmor så måles og kontrolleres magen din, og målene varierer fra person til person og graviditet fra graviditet. Målene påvirkes også av barnets størrelse, fostervannsmengden og hvor barnet ligger i livmoren. Målet sier derfor egentlig ikke så mye om barnets størrelse, men viser bare at fosteret vokser.
Når du er gravis i uke 33 så er du fortsatt trøtt og har med stor sikkerhet fortsatt vanskelig for å sove. Dessverre så tar en graviditet har på dine krefter så du trenger å hvile. Prøv å hvil når du kan, dag som natt. Har du vanskelig for å roe ned så prøv en varm dusj, bad, lese bok eller hvorfor ikke se på et kjedelig debattprogram på TV?
Graviditetssymptomer i uke 33
Når du er gravid i uke 33 så er det fortsatt ryggplager, trøtthet og halsbrann som dominerer den lange symptomlisten.
Hovenhet – Jo tyngre du blir desto vanligere er det att føtter og ben hovner opp. Ligg gjerne med bena høyt en stund og bruk støttestrømper hele dagen. Det er bra å ta på støttestrømpene allerede før du går ut av sengen. Ett bad kan også hjelpe til med å dempe hevelsene.
Åreknuter – Dessverre er dette ikke det mest smertefulle, men desidert det minst pene å se på og det er beklagelig noe som hører med graviditeten. Det er ikke farlig, og om du ikke har hatt det før graviditeten så har du normalt gode kjangser for at det forsvinner en stund etter fødselen.
Negleforandringer – Dine graviditetshormoner i uke 33 (og andre uker) kan gjøre at neglene dine vokser raskere, men det kan også gjøre dem skjøre. For å unngå skjøre negler så kan du prøve å få i deg mere Biotin i kortholdet. Dette får du i deg gjennom å spise ting som banan, avokado, nøtter og fullkornsprodukter.
Tungpustet og Andpustent – Om barnet har snudd seg med hodet ned så kan det kjennes litt bedre i uke 33. Om barnet fortsatt er i bevegelse så har lungene dine nå det veldig trangt og har det vanskelig for å ekspandere. Dette gir deg en følelse av tungpustenhet og gjør deg lett andpusten. Mest ubehagelig er det dog for deg og barnet merker ingenting av dette. Barnet er nemlig så heldig at det for sin oksygen via morkaken. Har du vanskelig for å puste så er et lite tips å stå opp og stå så rett som mulig. Da får lungene litt mer plass.
Glemsk og klossete – Hvilken kombinasjon eller hva? Dårlig oksygenopptak, en tung kropp og en masse hormoner kan påvirke hvem som helst. Det sies også at barnets kjønn kan påvirke hjernen din. Venter du en jente så tenderer det at du er mer glemsk enn de som venter en gutt. Den nye kroppen din gjør det også langsommere og mer klossete enn tidligere. Det eneste du kan gjøre er å dempe farten og ta ting med ro. Dagens visdomsord er hvile!
De som leste avsnittet om å være gravid i uke 33 leste også om hvordan og når man blir gravid og om tegn som avslører om du er gravid med en gutt eller jente?