Smerte hører fødselen til, men hvor mye kan du holde ut med? Alle som føder barn har med eller mindre vondt under fødselen. Det er bra å ha forbered seg på at det kommer til å gjøre vondt samt på hvilke smertestillende man vil ta i bruk.
Det man godt kan gjøre selv som kommende forelder er å tenke på hva man tror man trenger for å våge å føde. Gå gjennom hvilken smertelindring du vil bruke i forkant og skriv ned i en fødselsplan. På denne måten slipper dere diskusjoner i fødestuen og kanskje blir det slik at partneren din må være den som forteller jodsmødrene hva du ønsker av bedøvelse. Ingen kan i forkant su hvor vondt du kommer til å ha under fødselen. Vær også klar over at det ikke alltid er sikkert at den smertelindringen du har bestemt deg for er mulig.
Diskuter hvilke muligheter du har allerede på besøk hos jordmor før fødselen. Det viktigste før fødselen er at man føler seg trygg og avslappet. Bare dette i seg selv kan gjøre at du ikke har så vondt. Under kommer litt kort informasjon om de ulike typene av smertelindring. Man skiller normalt på medisinske metoder og ikke-medisinske metoder.
Disse smertelindringsmetodene gir normalt bedre effekt enn ikke-medisinske metoder, men bakdelen med de kan være bivirkninger som kan påvirke både mamma og barn. Noen av de vanligste metodene er:
Ofte kalles ryggbedøvelse feilaktig for ryggmargsbedøvelse, men det er ikke ryggmargen som skal bedøves, men nervene som passerer ut fra den. Dette gjør at smertesignalene hindres fra å nå frem til hjernen. Ryggbedøvelse gis gjennom at en nål føres inn mellom to ryggvirvler i korsryggen videre inn i et hulrom som heter epiduralrommet. Dette ligger rett utenfor ryggmargskanalen og den harde ryggmargshinnen, men nålen stikkes inn slik at den ikke kan nå selve ryggmargen. Man kan også kombinere spinal- og epiduralbedøvelse for å få fordelene med begge metodene. Dette er dog ikke så vanlig å gjøre i Norge. Bedøvelse gis av en narkosesykepleier og det er viktig at man krummer ryggen så mye som mulig og sitte helt stille. Man sovner ikke og bevisstheten påvirkes ikke på noen måte. Du slipper derfor døsighet som er vanlig ved bruk av andre metoder. Ryggbedøvelse er en metode som best lindrer fødselssmerten og har minst risikomomenter. Man kan dog få vansker med å tisse, begynne å klø, få hodepine, blodtrykksfall eller føle seg tung i bena.
Det finns måter å få bedøvende effekt uten å bruke sterke legemidler. Ikke-medisinske metoder gir færre bivirkninger og både barnet og mammaen føler seg bedre etterpå om alt har vært normalt. Noen eksempel på slike metoder er:
De som har lest bedøvelse og smertelindring ved fødselen leste også hvordan fødselen går til og om vad bør du ha med deg til fødselen?
Ingen Mer artikkel å laste
Ingen flere innlegg å laste