I uke 40 så har en del allerede født barn, imens andre må vente en stund til. I svangerskapsuke 40 er kroppen tung og mange gravide lurer på om det ikke snart går an å sette i gang fødselen ved å gå trapper eller vake vinduer. Fødselen kan dog ikke tvinges i gang, det tar den tiden det tar.
Desto lengre det går i graviditeten desto mer skiller vekt og lengde mellom ulike barn. Det er ikke uvanlig at det drøyer ytterligere en eller to uker før det er på tide å føde barnet. Ifølge statistikken så er barnet ditt nå rundt 51 cm mellom hode og hæl og veier 3,5 kilo. Magen er omtrent like stor som i forrige ukes kontroll, det vil si mellom 35 og 37 cm.
Når du er gravid i uke 40 ser du virkelig slutten på graviditeten. Over 90% av alle gravide føder mellom uke 37 og 42. En majoritet av disse igjen fødes etter den beregnede termindatoen. Fostervannet inne i magen byttes ut omtrent hver tredje time og det produserer nytt fostervann helt til barnet er født. Om vannet går om det finns mekonium i vannet, altså barnets første avføring kan det være et signal på at barnet er stresset eller ikke har det helt bra. Da blir du lagt inn på fødeavdelingen på overvåkning.
Morkaken inneholder fortsatt antikropper til barnet i uke 40. Disse trenger barnet for å bekjempe infeksjoner under de første seks månedene i livet. Om du kommer til å amme barnet ditt så kommer brystmelken til å gi barnet ditt ytterligere antikropper for å styrke immunforsvaret.
Morkaken løsner fra livmorveggen ved fødselen og navlestrengen slutter å fungere samtidlig som barnet tar sitt første åndedrag. Mange foreldre uroer seg for at navlestrengen skal feste seg rundt barnets hals under fødselen. Under hele graviditeten er ikke dette noe problem, og om man oppdager dette ved fødselen så agerer helsepersonellet deretter.
Både gutter og jenter kan ha hovne brystvorter når de fødes og det kan til og med inneholde små mengder melk. Også barnets kropp kan være påvirket. Hos jenter kan kjønnsleppene være forstørret og samme med guttenes pung. Dette er normale avvikelser og forsvinner kort tid etter barnets fødsel. Når baret fødes har det ike mindre enn 300 ben i kroppen, imens voksne har 206. Årsaken er at visse ben vokser sammen når barnet blir større.
Gravid uke 40 – Din kropp
I uke 40 kjenner du sikkert at det er på tide å føde snart, men du anses ikke å ha gått over tiden før etter uke 42. Uansett og jordmor har gitt det en spesifikk dato så har barnet dessverre ikke lagt denne markeringen inn i sin kalender. Barnet føler isteden sin engen kalender og kommer ut når det er klart for det. Er du førstegangsfødende så kan du regne med at det sannsynligvis blir etter den datoen som er angitt som termindato.
Desto nærmere fødselen desto mer funderinger finns ofte hos den gravide kvinnen. Tenk på at det er fullt normalt å være urolig. For mange kvinner virker det usannsynlig at noe ”så stort” som et barn skal kunne få plass til å presse seg ut gjennom noe så lite. Det er dog akuratt dette som kommer til å skje. Moder jord vet hva hun holder på med og majoriteten av alle barn er godt tilpasset størrelsen på sine mødes bekken.
Forhåndsrier og ryggsmerter er det som dominerer rundt uke 40. Det er ennå vanskeligere å sove, så å hvile er viktigere enn noensinne. Andre symptomer som du kan merke i svangerskapsuke 40 er:
Forhåndsrier – Du har sikkert kjent de tidligere og det kan være vanskelig å skille de fra de ordentlige riene. De som har opplevd en fødsel sier ofte at man merker når det går fra forhåndsrier til rier. Ett bra minnesmerke for å kjenne de igjen de ordentlige riene er at de vanligvis øker i frekvens og at de ikke avtar om du snur deg eller rører på deg. Avtar de så er det ganske sikkert bare forhåndsrier.
Minskede fosterbevegelser – Barnet har det trangt inne i livmoren og det kan nå være vanskeligere å kjenne barnets bevegelser. Det er dog viktig at du i det minske et par ganger hver dag kjenner barnets bevegelser. Opplever du at barnet har sluttet å bevege seg skal du kontakte fødselsavdelingen for en kontroll.
Halsbrann – Er du heldig så er halsbrannen over om bare noen dager. Drikk mye vann og spis mindre måltider så kjennes det kanskje bedre. Du kan også få en viss lettelse gjennom å tygge tyggis etter hvert måltid.
Diaré – Diaré i uke 40 kan være et tegn på at fødselen er på vei. Tarmene går gjennom mye under graviditeten og i denne uken kan løse tarmbevegelser være ett tegn på at kroppen lager plass til barnets ankomst.
Bekkensmerter – Når barnet synker dypere og dypere ned i bekkenet så kan det gi ubehag når barnets hode støttes mot dine hofter og urinblære.
Benkramper – I slutten av graviditeten er det vanlig att man rammes av kramper. Man vet ikke helt hva som forårsaker de smertefulle krampene i bena, men skal man gjette handler det om påvirkning av all vekten som du når du er gravid går å bærer rundt på.
Søvnløshet – Du er sikkert lei av alt snakk om søvnløshet ved dette tidspunktet. Og ikke minst alt mas om at du må hvile! Uansett, så er hvile viktig og å ikke overanstrenge din allerede godt belastede kropp enda mer enn nødvendig.
Del med andre de symptomene du har opplevd denne uken.